فیلم مستند پرخوانان ترکمن آماده اکران شد.
.

شمنیزم اولین و ابتداییترین شکل شناختهشده دینی است که در میان قبایل اولیه انسانی شکل گرفته است. در واقع شکلگیری این آیین را باید به دوره شکارگری نسبت داد. توتمهای حیوانی که مرکب شمن برای سفر به دنیای ارواح هستند و یا روحهای حیوانی یاریرسان که در خدمت شمن قرار میگیرند، بازمانده این دوراناند که ارتباط انسان با جهان حیوانی را تداعی میکنند.
مغولستان به عنوان نخستین خاستگاه شمنیزم در جهان، روزگاری سرزمین قوم اوغور، اجداد ترکمنهای امروزی بوده است. پرخوانها به عنوان آخرین و اصلیترین بازمانده «شمنها» در بین قوم ترکمن معروفاند و با سفر به دنیای آل و ارواح و جن و پری، راز بیماران خود را کشف و به درمان آنان میپردازند
فیلم مستند پرخوانان ترکمن به کارگردانی صادق دقتی نجد و رحیم مرتضیوند و به تهیه کنندگی موسسه میراث فردا، که بر اساس طرح مطالعاتی درمانگران بومی و آیینی ترکمن طی چند سال پژوهش و تصویربرداری در مناطق شمال شرقی ایران به تولید رسیده است، سرانجام آماده نمایش شد. این مستند بلند ۷۵ دقیقهای در دو نسخه انگلیسی و فارسی، با نگاهی علمی، آیین پرخوانی، یکی از کهنترین آیینهای درمانی و شمنی ترکمنها را به تصویر میکشد.
پرخوانان ترکمن یک مستند پژوهشی با رویکرد مردمشناسی است، این فیلم ضمن بررسی ریشههای تاریخی، فرهنگی و اعتقادی آیین پرخوانی، سعی در شناخت چگونگی و چرایی این آیین کهن دارد و مراحل تشرف و درمان را مرحله به مرحله به تصویر میکشد. این مستند آیینی که اکنون به چند جشنواره خارجی ارسال گردیده، پس از جشنواره در برخی محافل علمی و هنری کشور نمایش داده خواهد شد.
همچنین با اتمام تولید فیلم پرخوانان ترکمن، موسسه میراث فردا تدوین فیلم مستند کوچَ کوچ (روایتی قومنگارانه از کوچ عشایر تالش) را آغاز کرده که امید است تا پایان نیمه اول سال ۹۶ آماده نمایش گردد. علاقهمندان میتوانند اخبار فیلمهای تولیدی موسسه را از طریق همین سایت دنبال کنند.
گزارش زیر توسط خانم زهرا راد، مدیر روابط عمومی مدرسه ملی سینمای ایران، به موسسه
ارسال گردیده و جهت آگاهی علاقهمندان در سایت میراث فردا منتشر میشود.
.
مدرسه ملی سینمای ایران با همکاری دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نخستین نشست تخصصی «سینما- دانشگاه» را روز گذشته -ـ سهشنبه ۲۶ آبانــ در دانشگاه تهران برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی مدرسه ملی سینمای ایران، در این نشست فیلم “چهارشنبه ١٩ اردیبهشت”، نخستین فیلم بلند سینمایی وحید جلیلوند، با شرکت جمعی از دانشجویان و اساتید علوم اجتماعی، در تالار ابن خلدون دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نمایش داده شد و با حضور حمیدرضا جلائی پور عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی، مجید حسینیزاد عضو هیت علمی دانشکدۀ صدا و سیما و محمد گذرآبادی مترجم، نویسنده و کارشناس فیلمنامه مورد بررسی و تحلیل جامعهشناسانه قرار گرفت.
در ابتدای این نشست، یونس نوربخش رئیس دانشکده علوم اجتماعی، انگیزۀ مشترک مدرسه ملی سینمای ایران و دانشکدۀ علوم اجتماعی دانشگاه تهران را از اجرای این سلسله نشستها، برقراری پلی موثر و جدی میان سینما و دانشگاه عنوان کرد و ورود دانشگاه، فرهیختگان و صاحبنظران علوم اجتماعی به حوزۀ سینما را عاملی موثر برای غنیتر شدن سینمای ایران دانست. ادامه ی نوشته
آتیه عارفپور

عکس از سایت سهنسل
گرایش به موسیقی و صدای خوش و نیکو در تمامی افراد وجود دارد. صرفنظر از سن، جنس، نژاد و مذهب و ملیت، موسیقی زبانی است که اجزاء آن جهانی است و مریدان بسیاری دارد که به زبانهای مختلفی صحبت میکنند. موسیقی با هر فردی و به هر گونهای به سخن مینشیند.
در اسطورهشناسی انسانی نیز، صدا مکانی ویژه دارد که از ابتدای انسانیت در بالاترین موقعیتها قرار داشته است. در بسیاری از اساطیر، آفرینش جهان با یک صدا آغاز شده است. صدا گاه با خود آفرینش یکی پنداشته میشده است. در هندوئیسم، برهما به معنای کلام مقدس و سرود است و از دهان برهماست که نخستین خدایان بیرون میآیند و شیوا خدایی است رقصنده که جهان را با نواختن سیتار[۱] و طبل و نی اداره میکند. در اسطورهشناسی چینی، بسیاری از خدایان تنها با فریاد و با نواختن آلات موسیقی عمل میکنند. ادامه ی نوشته
تهیه و تنظیم: ثریا لشگری
دوشنبه، هشتم مهرماه در ساعت ۱۶، مراسم رونمایی کتاب «اساطیر جهان» در مرکز فرهنگی شهرکتاب، با حضور ابوالقاسم اسماعیل پور، فتح الله مجتبایی و مجتبی منشیزاده برگزار شد.
دکتر اسماعیلپور صحبتهای خود را با ادای احترام به استادانی چون دکتر بدرالزمان قریب، سرکار خانم دکتر آموزگار و استاد رواقی از اساتید برجستهی اسطوره شناسی آغاز کرد و در ادامه، انگیزهی خود را از ترجمهی کتاب اساطیر جهان اینگونه بیان کردند که «تفاوت این کتاب با دانشنامهی اساطیر جهان که قبلا ترجمه کردهام، این است که در دانشنامه، اسطورهها ادامه ی نوشته
هنر نقالی در ایران
تهیه و گردآوری: ثریا لشگری
مرشد ولیالله ترابی سفیدآبی، نقال، داستاننویس و طومارنویس پیشکسوت ایرانی، مرداد ماه امسال در سن ۷۸ سالگی درگذشت.
مرشد ترابی که در خانوادهای تعزیهخوان متولد شده بود و فعالیت در عرصهی نمایشهای سنتی و آیینی را از کودکی و با شبیهخوانی آغاز کرده بود، با شاگردی در محضر اساتید هنر نقالی مکتب تهران همچون مرشد روح ا.. شوقی، به یکی از برجستهترین افراد در رشته نقالی تبدیل شد که شیوهی شاخص و ویژهی خود را در این زمینه داشت.
ضمن اظهار تاسف برای از دست دادن این نقال پیشکسوت، به بهانهی درگذشت ایشان، مطلبی در مورد هنر نقالی فراهم گردیده که در اختیار مخاطبین میراث فردا قرار میگیرد. ادامه ی نوشته

«انسان شناسی تجربه؛ افق انتظار و تجربه زنده، بررسی موردی هنر و ادبیات گیلکی» موضوع سخنرانی مشترک دکتر علیرضا حسنزاده و دکتر سمیه کریمی است که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، برگزار میشود.
این برنامه روز شنبه ۱۵ تیر ماه ۱۳۹۲، از ساعت ۱۴ تا ۱۶ در بزرگراه کردستان، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، طبقه سوم، تالار اندیشه برپا میشود.
چکیده سخنرانی :
آیا مخاطبان آثار هنری فاقد عاملیت بوده و افق چشمداشت آنان شکلی ثابت، فاقد پویایی و بدون تغییر دارد؟ اثر هنری در چرخهی ورود به فضای عمومی، مورد بحث، داوری، قبول یا عدم قبول قرار میگیرد و مخاطب بر پایه روابط و موقعیت میانمتنی خود، به ارزیابی اثر یاد شده میپردازد. رهیافتهای ادامه ی نوشته

هشتمین جشنواره موسیقی نواحی ۲۹ تا ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ در تهران و کرمان برگزار خواهد شد.
موسیقی نواحی از لحاظ محتوا و ساختار، اجماع فرهنگها و میراث ارزشمند و متنوع ایران اسلامی بوده که ریشه در تاریخ این مرز و بوم دارد و با توجه به ابعاد جغرافیا و گسترده بودن موسیقی اقوام مختلف در سراسر ایران اسلامی، برگزاری هشتمین جشنواره موسیقی نواحی، سعی دارد پتانسیلهای نهفته در عرصه موسیقی نواحی را برای جامعه هنری خصوصا اصحاب موسیقی و علاقهمندان به نمایش بگذارد.
دبیر هشتمین جشنواره موسیقی نواحی ایران ضمن اینکه جشنواره موسیقی نواحی را احیاء فرهنگ شفاهی موسیقی ایران اسلامی دانست، افزود ، احیاء فرهنگ شفاهی در عرصه موسیقی نواحی و محلی کشور از اهداف مهم هشتمین جشنواره موسیقی نواحی است. ادامه ی نوشته

«دیوارنگاری یا گرافیتی به انگلیسی (Graffiti) به تصویر کردن نقشها، اشکال، حرفها، نشانهها، نمادها، الگوها و کلمهها بر روی دیوارها و یا هر مکان عمومیای که بتوان از آن به عنوان مکانی برای نوشتن، نقاشی، کندهکاری و خطکشی کردن استفاده کرد، گفته میشود. دیوارنگاشتهها، هرگونه علامتگذاریای به حساب میآیند که میتوانند در شکلهای نوشتن سادهی حرفها تا نقاشیهای استادانه ظاهر شوند.» (ویکیپدیا)
دیوارنگاره ها توسط مردم و یا شهرداری ها و نظام حاکم ایجاد می شوند. همچنین خواستگاه وجودی آنها ریشه در فرهنگ جامعه داشته و کاربردهای مختلفی همچون بیان اعتراض، زیباسازی، تبلیغات و … دارند.
دومین دو سالانه دیوارنگاری به همت سازمان زیباسازی شهرداری تهران و با مشارکت خانهی هنرمندان ایران از ۲۲ تا ۳۱ اردیبهشت در نگارخانههای بهار، تابستان، پائیز، زمستان، نامی، ممیز، میرمیران و تالار استاد شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار می شود. ادامه ی نوشته

آئین آغازین هفتهی سفال «کلپورکان»، یکشنبه ۱۵ اردیبهشت در خانه هنرمندان ایران برگزار می شود.
این مراسم با هدف پاسداشت هنرمند فقید «دلمراد دلواری» از احیاءکنندگان این هنر ارزشمند و همچنین معرفی و بررسی ویژگیهای سفال «کلپورکان» برگزار میشود. از جمله برنامههای این مراسم میتوان به اجرای زنده مراحل ساخت سفال «کلپورکان»، پخش فیلم و آثار مستند و همچنین برپایی نمایشگاهی از بهترین آثار سفال «کلپورکان» اشاره کرد.
سفال «کلپورکان» مختص شهر کلپورکان در ۲۵ کیلومتری شهر «سراوان» است که به دلیل داشتن ادامه ی نوشته

فرزاد حسینی از همکاران موسسهی میراث فردا برگزیدهی جشن تصویر سال، در بخش «نگاهی دیگر» شد.
جشن تصویر سال، به اعتقاد مطبوعات و رسانههای داخلی، بزرگترین گردهمایی تصویری در ایران است که با دبیری سیف الله صمدیان، اسفند هر سال با برپایی نمایشگاههای مختلف عکس، کاریکاتور، انیمیشن، گرافیک، نمایش فیلمهای مستند و همچنین برگزاری کارگاههای تخصصی با حضور استادان و صاحبنظران حرفهی سینما در خانهی هنرمندان ایران برگزار میشود.
«نگاهی دیگر» عنوان بخشی از جشنوارهی عکاسی تصویر سال است که عکاس، در آن برخلاف بخشهایی مانند مستند اجتماعی، خبری و هنر و هنرمند، در انتخاب سوژه و ویرایش تصویر، حق انتخاب بیشتری دارد.
از طرف موسسهی میراث فردا، این موفقیت را به فرزاد حسینی تبریک گفته و برای او آرزوی سالی سرشار از پیروزی داریم.