ـــ ترکمن:

فیلم مستند پرخوانان ترکمن آماده اکران شد

۲۳ آبان ۱۳۹۵ بدون دیدگاه

فیلم مستند پرخوانان ترکمن آماده اکران شد.

 .

0031

شمنیزم اولین و ابتدایی‌ترین شکل شناخته‌شده­ دینی است که در میان قبایل اولیه­ انسانی شکل گرفته است. در واقع شکل‌گیری این آیین را باید به دوره­ شکارگری نسبت داد. توتم‌های حیوانی که مرکب شمن برای سفر به دنیای ارواح هستند و یا روح‌های حیوانی یاری‌رسان که در خدمت شمن قرار می‌گیرند، بازمانده­ این دوران‌اند که ارتباط انسان با جهان حیوانی را تداعی می‌کنند.

مغولستان به عنوان نخستین خاستگاه شمنیزم در جهان، روزگاری سرزمین قوم اوغور، اجداد ترکمن‌های امروزی بوده است. پرخوان‌ها به عنوان آخرین و اصلی‌ترین بازمانده «شمن‌ها» در بین قوم ترکمن معروف‌اند و با سفر به دنیای آل و ارواح و جن و پری، راز بیماران خود را کشف و به درمان آنان می‌پردازند

فیلم مستند پرخوانان ترکمن به کارگردانی صادق دقتی نجد و رحیم مرتضی‌وند و به تهیه کنندگی موسسه میراث فردا، که بر اساس طرح مطالعاتی درمانگران بومی و آیینی ترکمن طی چند سال پژوهش و تصویربرداری در مناطق شمال شرقی ایران به تولید رسیده است، سرانجام آماده نمایش شد. این‌ مستند بلند ۷۵ دقیقه‌ای در دو نسخه انگلیسی و فارسی، با نگاهی علمی، آیین پرخوانی، یکی از کهن‌ترین آیین‌های درمانی و شمنی ترکمن‌ها را به تصویر می‌کشد.

پرخوانان ترکمن یک مستند پژوهشی با رویکرد مردم‌شناسی است، این فیلم ضمن بررسی ریشه‌های تاریخی، فرهنگی و اعتقادی آیین پرخوانی، سعی در شناخت چگونگی و چرایی این آیین کهن دارد و مراحل تشرف و درمان را مرحله به مرحله به تصویر می‌کشد. این مستند آیینی که اکنون به چند جشنواره خارجی ارسال گردیده، پس از جشنواره در برخی محافل علمی و هنری کشور نمایش داده خواهد شد.

همچنین با اتمام تولید فیلم پرخوانان ترکمن، موسسه میراث فردا تدوین فیلم مستند کوچَ کوچ (روایتی قوم‌نگارانه از کوچ عشایر تالش) را آغاز کرده که امید است تا پایان نیمه اول سال ۹۶ آماده نمایش گردد. علاقه‌مندان می‌توانند اخبار فیلم‌های تولیدی موسسه را از طریق همین سایت دنبال کنند.

ضرب‌المثل‌های ترکمنی

۸ دی ۱۳۹۲ ۱ دیدگاه

ستاربردی فجوری

ترکمنهر ملت و قومی دارای باورها و اعتقادات خاص خود می‌باشد. ضرب‌المثل‌ها نیز از همین باورها و اعتقادات سرچشمه گرفته و سینه‌به‌سینه بین توده‌ی مردم نقل شده و ماندگار شده است؛ ضرب‌المثل‌های ترکمن هم از این قاعده مستثنی نبوده و نیست. ریشه‌ی ضرب‌المثل‌ها‌ی ترکمن نیز برگرفته از آموزه‌های اجتماعی، فرهنگی، دینی و … این قوم می‌باشد که به نظر می‌رسد مفهوم هر یک از ضرب‌المثل‌ها به قدری وسیع است که می‌توان در فلسفه‌ی وجودی آنها هزاران هزار جمله، بلکه کتاب‌ نوشت. در پشت هر یک از این ضرب‌المثل‌ها مفهومی پندآمیز نهفته که با بیانی موزون و در یک جمله‌ی کوتاه و دلنشین گفته می‌شود. از جمله ضرب‌المثل‌های ترکمن می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد: ادامه ی نوشته

معرفی یکی از بازی‌های بومی ترکمن‌ها

۶ آذر ۱۳۹۲ ۱ دیدگاه

ستاربردی   فجوری

عکس برگرفته شده از وبلاگ بچه های دیروز، بچه های پریروز

عکس برگرفته شده از وبلاگ بچه های دیروز، بچه های پریروز

 این بازی در مناطق مختلف ترکمن‌صحرا نام‌های متفاوتی دارد که عبارتند از: گلیم پرچک[۱] قرانگ گوردم[۲] بوقن مجا[۳] سورما قراگوز[۴].

اهداف بازی : تقویت جرأت وشهامت – استقلال‌طلبی – تقویت حس مبارزه‌طلبی – تقویت تعاون و همکاری – تقویت بینایی و در نهایت تقویت عضلات بدن .تعداد بازیکن از ۸ تا ۲۰ نفر.

دربارهی بازی: بازی گلیم پرچک معمولا مخصوص شب بوده و بیشتر در شبهای نزدیک به عید سعید فطر و قربان بازی می‌شود. در این بازی کودکان با رفتن به جاهای تاریک و مخوف و مخفی شدن در آنجا، ادامه ی نوشته

آزال بویندریق درمیان ترکمن‌ها(شخم زنی سنتی باگاو)

۱۴ آبان ۱۳۹۲ ۲ دیدگاه

ستاربردی   فجوری

شخم زنی توسط آزال – بویندیریق

ترکمن­صحرا در استان گلستان،‌ سرزمین وسیعی در ایران است که از شمال به رودخانه­ی اترک و کوه­های سونگی داغ، از جنوب به شهرهای ولایت­نشین، از شرق به بجنورد و قوچان در خراسان شمالی و از غرب به دریای خزر متهی می­شود. قسمت شرقی این سرزمین، واقع در منطقه­ی بجنورد و قوچان را جرگلان می­نامند. از طوایف مختلف ترکمن، می­توان به یموت و گوکلان در استان گلستان و نخورلی­ها در استان خراسان شمالی اشاره نمود. البته ناگفته نماند که طوایف مختلف دیگر ترکمن از جمله تکه، آتا و… نیز در ایران ساکن هستند که آمار جمعیتی آنها قابل توجه نمی­باشد. ادامه ی نوشته