
سیه مال(سیاه چادر) نماد زندگی عشایر کُرد، ارتفاعات بانکول، تیر ماه ۱۳۹۴ عکاس: منصور منصوری مقدم
برای من شنیدن کلمه عشایر، تداعی گر زنان و مردانی است که از اوانم کودکیم تا الان بصورت متناوب و در دوره های زمانی گوناگون و در مکان پست و بلند دیارم با آنها روبرو بوده و در هر گوشه و کناری از منطقه ای زیست من، حضور و وجود آنها در قالب نشانه های برجسته ای مانند سیاه چادرهای برافراشته، گله های دام و انسان های زجر کشیده و سرد و گرم چشیده روزگار ولی مهمانواز و ساده با صورت های آفتاب سوخته به چشم می آید. دیار این عشایری که از آن سخن رفت شهرستان ایوان می باشد منطقه ای کوهستانی و با آب و هوایی معتدل در ایلام و در دامنه رشته کوه های زاگرس٫ آری جامعه روستایی و شهری این دیار نیز به نوعی ریشه در جامعه عشایری آن دارد که به دلایل اجباری یا اختیاری پیشه چندین هزار ساله پیشینان خود را کنار گذاشته و در حال حاضر بخشی بزرگی از جمعیت آن، در شهر ایوان و روستاهای آن سکنی گزیده اند و تشکیل جماعت های روستایی و شهری داده اند. به دلیل بافت نسبتاً سنتی، هنوز هم اهالی منطقه هویت خود را از تیره و طایقه ای می گیرند که در آن متولد شده و رشد کرده اند و این داغ هویتی را به پیشانی داشته و خود را با آن از دیگران متمایز و با خودی ها یکی می دانند. طوری که در موقعیت های مختلف هنگام حضور و برقراری ارتباط و تعامل با آنها بلافاصله با این سوال مواجه می شویدکه از کدام تیره و طایفه هستی؟
عشایر کوچرو شهرستان ایوان در فصول سرد سال، گسترههاى مرتفع کوهستانى را رها کرده و به گسترههاى پست دشتهاى قشلاقى واقع در سومار، تنگه کوشک،«کیانه»، «چرو زه رد»، «شیره پنه»، «شاوله»، «دلگان» و … کوچ مىکنند و بر عکس در فصول گرم سال به مرتفعات ییلاقى «بانکول»، «شیوه ره زیول»، «گامیه ر»، … و عده ای هم به اطراف روستاها پناه برده که این الزامات وراى تبعیت از شرایط اقلیمى، از وضعیت رویش نباتات مرتعى نیز تبعیت مىکند. چون ماندگارى دائم جمعیت در مرتفعات کوهستانى بدلیل شرایط نامساعد زمستانه بسیار دشوار است، لذا در گسترههاى کوهستانى، تمرکز جمعیت بسیار محدود است. تاثیر حیات عشایرى بر نظام استقرار عشایرى، با توجه به ضرورتهاى کوچ و جابجایى جمعیت و دام براى استفاده از مراتع، استقرارهاى موقت بوده که موجب شکلگیرى آبادیهاى خرد و پراکنده در قلمرو شهرستان و سایر نقاط استان، بویژه گسترههاى پست قشلاقى و مرتفعات ییلاقى بوده است. ادامه ی نوشته
تهیه و تنظیم: منصور منصوری مقدم

تعدادی از مردان شهر ایوان با پوشش محلی، پاییز ۹۲ عکاس: منصور منصوری مقدم
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام از تمامی پژوهشگران، اساتید دانشگاه، دانشجویان، حافشان، راویان محلی و علاقمندان به فرهنگ، زبان و ادبیات بومی این دیار، جهت ثبت و ضبط فرهنگ عامه استان با تاکید بر ادبیات شفاهی(شعر، متل، داستان، چیستان، ضرب المثل، بازی های زبانی، افسانه ها، لالایی ها، اسطوره ها، وقایع و خاطرات تاریخی، و …) دعوت به همکاری نموده است.
زمینه های همکاری:
۱- ارسال یا اهدای اسناد و نسخه های خطی، کتاب های قدیمی، عکس، فایل های صوتی و تصویری حاوی فرهنگ عامه استان، ادامه ی نوشته
تهیه و تنظیم: منصور منصوری مفدم
نخستین جشنواره منطقه ای شعر کردی کودک تحت عنوان «منال و ملوچگ»(کودک و گنجشک) بر اساس برنامه ریزی بعمل آمده با حضور استان های آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، همدان، لرستان و ایلام راس ساعت ۱۰:۳۰ دقیقه در روزهای چهار شنبه و پنج شنبه ۸ و ۹ آبان در محل آمفی تئاتر مجمتع فرهنگی هنری شهرستان ایوان برگزار گردید.
در صبح روز جشنواره تعدادی چند از شاعران میهمان اشعاری را در ارتباط با موضوع جشنواره قرائت نمودند. در یکی دیگر از بخش ها، ۶ کودک از استان های مختلف که اشعار کردی حفظ بودند روی سن رفته و با بیان کودکانه خود به قرائت شعر پرداختند.
پس از برنامه های عصر، ساعت ۸:۳۰ شب کارگاه آموزشی و نقد و بررسی آثار با حضور اساتیدی چون ظاهر سارایی، سیمین چایچی، عبدالرحمن فهیمی، رضا موزونی، جلیل آهنگ نژاد و حمید یعقوبیان برگزار گردید.
در مجموع، ۳۱۹ اثر از ۷۲ شاعر از استانهای آذربایجان غربی، ایلام، کردستان، کرمانشاه، لرستان و همدان به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده بود. ادامه ی نوشته
منصور منصوری مقدم

کوه قلاقیران برگرفته از ویکی پدیا
استان ایلام یکی از استانهای کشور ایران است که در باختر این کشور و در ناحیهای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفتهاست. مرکز این استان شهر ایلام است. استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایه است.
سرزمین ایلام سابقهی تاریخى بسیار کهن و جزء قدیمى ترین مناطق تاریخى ایران محسوب مى شود. بررسى
و کاوشهاى باستانشناسى و همچنین اظهار نظر محققان این نکته را روشن مى سازد که حدود چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح سکنه این ناحیه از قبایل شکارچى و گله دار بوده اند. به گفته دکتر کریشمن، در حدود چهار هزارسال قبل از میلاد مسیح، اولین حکومت در سرزمینى که اکنون خوزستان، لرستان، پشتکوه و کوههاى بختیارى است، تشکیل گردید. حدود سه قرن پیش از میلاد، حکومت خود مختار والیان در منطقه ایلام و پشتکوه برقرار وقسمتى از پشتکوه، استان لرستان و عراق امروزى را در سلطه خود داشته است. ادامه ی نوشته