ـــ معرفی کتاب:

تاریخ انسان‌شناسی؛ از آغاز تا کنون

۱۸ مرداد ۱۳۹۳ بدون دیدگاه

«تاریخ انسان‌شناسی(از آغاز تاامروز)» نوشته توماس هیلند اریکسن است که علی بلوکباشی آن را به فارسی ترجمه کرده است. عباس محمدی اصل، (مدرس و مولف کتاب)، در نوشتاری به بررسی این کتاب پرداخته و دامنه انسان‌شناسی را از توماس هابز تا ژان ژراک روسو و آمیخته‌ای از عقلانیت و رومانتیسیسم دانسته است.

تاریخ انسان شناسی

این کتاب به پیگیری سیر تحول اندیشه‌های انسان شناختی در تاریخ و جغرافیای علم و تمدن می‌پردازد. این گشت‌و‌گذار با نگاهی به آرای یونان باستان نظیر هرودوت، سقراط، افلاطون و ارسطو و درگیری کلی‌گرایی آنان با نسبی‌گرایی و نیز چگونگی برقراری ارتباط با دیگران آغاز می‌شود‌. سپس با نگاهی گذرا به دیدگاه ابن‌خلدون و سفرنامه مارکوپلو در این زمینه با تامل در ضرورت‌های عصر اکتشافات بزرگ و کشورگشایی‌های استعماری اوایل عصر مدرن برای شناخت سرزمین‌ها و فرهنگ‌های جدید نظیر قوم‌مداری تداوم می‌یابد‌. این کتاب سپس نشان می‌دهد، امتداد شناخت فلسفی عصر روشنگری از انسان در ابعاد عقلی و رومانتیک و تجربی تا بروز انقلاب صنعتی در انگلستان‌، زمینه‌ساز پیدایی انسان‌شناسان پیشتاز شد.

تضاد طبقاتی و انسان‌شناسی
مورگان به عنوان مبدع تطورگرایی زیستی – اجتماعی‌، عناصری از فرهنگ بومیان نظیر خویشاوندی را با همدلی در مشاهدات مشارکتی مطالعه کرد و مراحل تطور اجتماعی را شامل وحشیگری (‌دوره شکار و گردآوری خوراک‌) و بربریت (‌‌کشاورزی‌) و تمدن (‌صورت‌بندی دولت و شهری‌شدن) انگاشت. ارائه مراحل پنجگانه تطور تاریخی جوامع بر حسب تضادهای طبقاتی از سوی مارکس با تلاش باستیان در نقد تطورگرائی از حیث سهیم‌بودن همه آدمیان در برخی الگوهای ابتدایی اندیشه قرین شد. ادامه ی نوشته

کتاب درآمدی بر روایت زنانه از شهر

۵ مرداد ۱۳۹۳ بدون دیدگاه

«در آمدی بر روایت زنانه از شهر»  از مجموعه کتاب‌های فرهنگ و شهر است که به قلم سارا نادری، توسط انتشارات تیسا و به سفارش اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران، به چاپ رسید.

2این کتاب از پنج فصل تشکیل شده است که عبارتند از «کلیات»، «نگاهی به گذشته؛ انزوا، اما همگونی»، «هویت چندپاره؛ تجربه‌ی زیسته زنان امروز شهر تهران»، «تجربه‌ی زنانه از شهر و تأثیر آن بر بحران معنا»، «خلاطه و نتیجه‌گیری».
در کتاب «در آمدی بر روایت زنانه از شهر» یافته‌های حاصل از مصاحبه با ۳۰ نفر، تحلیل و ارزیابی شده است. محور‌های اصلی پرسش‌های مصاحبه عبارت است از: حوزه‌ی مصرف، حوزه‌ی زیبایی، حوزه‌ی زندگی خانوادگی (رفتار با همسر و خویشاوندان)، حوزه‌ی محیط کار، حوزه‌ی خانه‌داری و امور مربوط به منزل و مفهوم کنش‌های هر یک از این حوزه‌ها برای افراد.

نویسنده در فصل اول کتاب آورده است: «متن حاضر بر آن است تا با واکاوی و نگاهی اجمالی به تجربه‌ی زیسته‌ی زنان شهر تهران از گذشته تاکنون، ضمن ترسیم خطوط مختصات این تجربه در تمایز با تجربه زیسته مردانه در شهر، به شناسایی الگوهای منطقی و رفتاری حاکم بر این تجربه، و نیز عوامل مؤثر بر کیفیت این تجربه بپردازد.» ادامه ی نوشته

نام‌نامه‌ی اندیشمندان علوم اجتماعی ایران

۶ بهمن ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

نام‌نامه‌ی اندیشمندان علوم اجتماعی ایران«نام‌نامه­ی اندیشمندان علوم اجتماعی ایرانی» عنوان کتابی است با گردآوری عبدالعلی لهسائی‌زاده که به تازگی از سوی نشر نویسنده منتشر شده ‌‌است.

این کتاب شامل اطلاعاتی از جامعه‌شناسان، انسان‌شناسان و جمعیت‌شناسان ایرانی است که در ایران و سایر نقاط جهان، در این حوزه‌ها فعالیت می‌کنند.

در این کتاب، اساس بر این است که نام و نام­خانوادگی اندیشمندان به همراه کشور و یا شهری که در آن مستقر هستند، ذکر شده و همچنین موسسه‌ای که در آن فعالیت می‌کنند، با حوزه­ی تخصص و در برخی موارد پست الکترونیک آن‌ها به مخاطب عرضه شده ‌است.

نگارنده، همانطور که در مقدمه آورده‌است، به دنبال این بوده که اندیشمندان این حوزه از وجود یکدیگر با خبر شده و در صورت نیاز با هم ارتباط داشته باشند. همچنین این کتاب، جامعه­ی پژوهشگران و دانشجویان علوم اجتماعی را هدف قرار داده‌است تا از مکان و حوزه­ی مطالعاتی صاحب‌نظران این حوزه با خبر شده و با برخوردن به مشکل، بدانند باید به کدام متخصص رجوع کنند. ادامه ی نوشته

نقد کتاب «انسان‌شناسی دین» توسط پژوهشگران مردم‌شناس

۷ دی ۱۳۹۲ ۲ دیدگاه

نقد کتاب انسان‌شناسی دیننشر ورجاوند با همکاری نشر فرهامه، نشست نقد و بررسی کتاب «انسان‌شناسی دین» اثر «فیونا بُوی» را با حضور مترجم کتاب، دکتر مهرداد عربستانی، فردا یکشنبه در خانه موزه­ی دکتر شریعتی برگزار می‌کند. این کتاب به مساله­ی منشا دین در عرصه‌های مختلف زندگی انسان می‌پردازد و با بررسی آداب و رسوم و مناسک جادویی و اسطوره‌ای، شناختی از هویت جامعه به‌دست می‌دهد.

در این نشست معصومه ابراهیمی (مردم‌شناس)، پیمان متین (پژوهشگر انسان‌شناسی پزشکی) و محمد عارف (پژوهشگر و استاد دانشگاه در حوزه انسان‌شناسی هنر)، به نقد و بررسی کتاب خواهند پرداخت.

در مقدمه­ی کتاب آمده است: «فیونا بُوی در این کتاب علاوه‌ بر آنکه طیفی از مهم‌ترین و اثرگذارترین نظریات در انسان‌شناسی دین را مطرح می‌کند، با مثال‌های متعددی که از پژوهش‌های مردم‌نگارانه از سراسر دنیا به دست می‌دهد، کاربرد و تعامل نظریه و اطلاعات مردم‌نگارانه را به خوبی نشان داده و ماهیت پرسش و پاسخ انسان‌شناسانه را آشکار می‌کند. ادامه ی نوشته

کتاب «قهوه‌خانه در گذر زمان»

۳ دی ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

کتاب «قهوه‌خانه در گذر زمان»«پیدایی قهوه‌خانه در ایران»، «چای در ایران»، «اتحادیه­ی قهوه‌چی‌ها در ایران»، «نقاشی قهوه‌خانه‌ای»، «تلویزیون، جایگزین نقال‌ها»، «سماور و یک زندگی سیصد ساله»،‌ «قهوه‌خانه، یادگاری از ایران قدیم»،‌«توتون و تنباکو در ایران»، «تعامل موسیقی و قهوه‌خانه‌ها»، «نگاهی به جایگاه قهوه‌خانه‌ها در فرهنگ مردم ایران»، «ورود قلیان به تهران» و «قهوه‌خانه‌های تاریخی تهران» برخی از مهم‌ترین عناوین کتاب «قهوه­خانه در گذر زمان» هستند.

نخستین بخش کتاب به تاریخچه­ی پیدایی قهوه‌خانه در ایران، کشف قهوه، مصرف چای و قهوه برای اولین‌بار در ایران، می‌پردازد. کتاب به نقل از سفرنامه­ی شاردِن، سیاح فرانسوی که در زمان صفویه به ایران آمد، قهوه‌خانه ایرانی را این چنین توصیف می‌کند: «قهوه‌خانه، تالارهای بزرگ وسیع و بلند به صورت و اشکال گوناگونی ساخته شده است، معمولا بهترین پاتوق هر شهری به ‌شمار می‌رود. چنین مرکز اجتماع، محل تفریح سکنه­ی بالانشین است. بسیاری از قهوه‌خانه‌ها، به ‌ویژه در شهرهای بزرگ، دارای حوض آبی در وسط است. این تالارها در دورادور خود دارای مصطبه یا سکوهایی‌اند که به ارتفاع سه پا و به پهنای سه تا چهار پا (بر حسب وسعت محل) است و یا چوب‌بستی وجود دارد که به شیوه­ی اهالی مشرق زمین در روی آن می‌نشینند.» ادامه ی نوشته

پرداختن به تعزیه در کتاب «شمر بازی»

۵ آذر ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

کتاب شمربازی حسین دهقانیحسین دهقانی، نویسنده­ی کتاب «شمر بازی»، در ۵۶۰ صفحه به بررسی موضوعاتی مانند تعزیه در اروپا، کلیسای قرون وسطا، تاریخچه­ی تعزیه در ایران و استان بوشهر پرداخته‌ است.
این کتاب، شامل ۱۳۵ عنوان مانند «تعزیه خوان»، «تعزیه گردانی»، «تعزیه‌های آغازین مسیحیت»، «مکان در تعزیه کلیسایی»، «حکومت صفویه سر آغاز درام مذهبی»، «تعزیه در دوران صفویه»، «مجلس هابیل و قابیل»، «تاریخ تعزیه در بوشهر»، «تعزیه‌خوانان زن در بوشهر» و «بانوان تعزیه‌کار در بوشهر» است.
در مقدمه­ی کتاب «شمربازی» به ‌نقل از «سِر لویس پلی»، شرق‌شناس انگلیسی که شاهد اجرای تعزیه در ایران بوده، آمده است: «اگر درجه­ی مهارت یک درام­نویس را در تاثیر بر تماشاگران بدانیم، باید گفت که هیچ تراژدی‌ای به عظمت تعزیه نمی‌رسد.»
همچنین دهقانی در مقدمه­ی کتاب خود به اهمیت «تعزیه» اشاره کرده و نوشته‌است: «تعزیه، در پیشرفت شعر فارسی و انسجام و زنده کردن موسیقی ایرانی نقش پر رنگی داشته و دارد. اگر تعزیه نبود شاید امروز از دستگاه‌های عظیم موسیقایی محروم بودیم. با ممنوع شدن موسیقی و نقاشی، این دو هنر برای یافتن مکانی مطمئن، به تعزیه روی آوردند.» ادامه ی نوشته

هندوئیسم در هند

۳ آذر ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

جلال جعفرپور

معبد Shreekanteshwara و یا Nanjundeswara


معبد Shreekanteshwara و یا Nanjundeswara حدود ۲۵ کیلومتری میسور،۲۰۱۳- عکاس: جلال جعفرپور

یکی از کتابهایی که با خودم به هند آوردم کتاب هندوئیسم بود که به نظرم اطلاعاتش جالب و خواندنی به نظر رسید، البته کتاب با نثر خواص خود و یا شاید بخاطر ترجمه­ی آن باشد، که شاید می بایست چند دور مطالب را خواند تا بهتر تفهیم شود؛ در نتیجه تصمیم گرفتم بخش­هایی از آنرا خلاصه کنم و تقدیم خوانندگان علاقه­مند به مطالعه درباره هند نمایم، امید اینکه حاصل واقع گردد.

کتاب هندوئیسم یا همان آیین­های هندو،  توسط کیشتی مُهَن سن(Kishiti Mohan sen) نویسنده­ی هندی در متن های هندو می باشد، او چندین کتاب درباره جلوه­های گوناگون هندوئیسم، رساله درباره نظام کاست و تحقیقی درباره موضوع زن در هند باستان دارد. هندوئیسم(Henduism) آئینی است که بیش از پنج هزار سال همه­ی جنبش های فرهنگی و دینی هند را به خود جذب کرده است. آثاری مثل چهارودا(Veda)، اوپه نیشدها(Upanishad)، گیتا، رامایانه، قهاباراته، پورانه ها، فلسفه های معروف به «شش فلسفه»، غزل های جنبش­های بکتی(Bhakti) و عارفان هند همه در هندوئیسم آورده شده است. ادامه ی نوشته

پایان‌نامه‌ی پوریا گل‌محمدی با موضوع مردم‌نگاری روستای کُهنوش

۲۹ آبان ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

 

پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد مردم‌شناسی پوریا گل‌محمدی با موضوع مردم نگاری روستای کُهنوشپایان­نامه­ی کارشناسی‌ارشد مردم­شناسی پوریا گل­محمدی با موضوع مردم­نگاری روستای کُهنوش،‌ در تاریخ ۲۴/۶/۹۲ در ساختمان علوم انسانی دانشگاه علوم تحقیقات تهران،‌ با حضور دکتر ازکیا (استاد داور)،‌ دکتر رفیع­فر(استاد راهنما) و جمعی از دانشجویان و اهالی این روستا،‌ دفاع شد. در ضمن دکتر یحیی مدرسی نیز مشاور این پایان­نامه بودند که نتوانستند در جلسه حضور داشته باشند.

مردم نگاری، روشی است که با استفاده از روش های گوناگون اقدام به نگارش و توصیف همه­ی جوانب مرتبط با زندگی مردم در زمان و مکانی معین می­نماید.

این پایان­نامه­ی ۶۰۰ صفحه­ای،‌ ادامه ی نوشته

مردم شناسی موزه ها

۲۱ آبان ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

 تهیه و تنظیم: ثریا لشگری

کتاب مردم شناسی موزه ها

محمد میرشکرایی در سال ۱۳۲۱ در شهر تفرش متولد شد. وی سرپرستی موزه­ی پژوهشی مردم‌شناسی و تحقیقات روستایی مرکز مردم‌شناسی ایران، مدیر پژوهش‌های مردم‌شناسی کشور و سپس ریاست پژوهشکده­ی مردم‌شناسی، مدیرمسئول و سردبیر فصلنامه­ی بین‌المللی هفت‌گنبد،عضویت در گروه تاریخ هنر پژوهشکده­ی هنر فرهنگستان هنرو … را در کارنامه­ی فعالیت‌های خود دارد.

کتاب مردم­شناسی موزه­ها نوشته­ی محمد میرشکرایی و متشکل از ۱۲ مقاله است که در ادامه به معرفی مختصری از مطالب هر فصل،‌ پرداخته خواهد شد.

 

مقدمه:

مقدمه­ی کتاب، با مطالبی در مورد تاریخچه­ی برپایی نمایشگاه مردم­شناسی در ایران آغاز می­شود. ادامه ی نوشته

کتاب «فرهنگ و تمدن در آفریقا»

۱۵ آبان ۱۳۹۲ بدون دیدگاه

 

کتاب «فرهنگ و تمدن در آفریقا» اثر محمدرضا حاتمی

این اثر، بررسی مسایل کشورهای قاره آفریقا با استفاده از مشاهدات میدانی و مطالعات نویسنده در حوزه آفریقاست تا به زعم نگارنده با استفاده از موضوعات مربوط به اندیشه، فرهنگ، تمدن، اقتصاد و تجارت به کارگرفته شده، مفروض‌های غیر واقعی در مورد آفریقا را بازبینی کند.

در این کتاب سعی شده است با تجزیه و تحلیل نقش استعمار در این قاره، مهم‌ترین مسایل اقتصادی ـ سیاسی آفریقا نشان داده شود.
نویسنده، هدف از نوشتن این کتاب را آشنایی با اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی کشورهای این قاره می‌داند. در این کتاب تلاش شده‌است، تا حد ممکن اطلاعات کلی که شامل جلوه‌هایی از فرهنگ و تمدن آفریقا از جمله ادیان و سنت‌های بومی، فرهنگ و هنر، رقص و موسیقی، اقوام، قبایل و گروه‌های نژادی، نفوذ مسیحیت و رقابت آن با اسلام، سوابق استعماری کشورهای امپریالیستی و مبارزات مردم آفریقا برای رسیدن به استقلال و همین‌طور گزارش برخی از تحولات نوین آفریقا در فصول مختلف ارایه شود.

کتاب در شش فصل با عناوین «ویژگی‌ها و اهمیت قاره آفریقا»، «آفریقا در مسیر استقلال و اتحاد»، «سنت‌ها و قومیت‌ها در آفریقا»، ادامه ی نوشته