گزارش نشست هماندیشی عشایر کوچرو تالش
( نگاهی به پروژه مطالعات مردمشناختی عشایر کوچرو تالش ۹۰ – ۱۳۸۶)

.
برگزار کنندهگان: انجمن مفاخر معماری ایران
با همکاری موسسه میراث فردا
سخنرانان: صادق دقتی، یلدا زینعلی، امیر شکرگزار ناوی
.
.
.
یکصد و بیست و چهارمین گفتمان هنر و معماری «انجمن مفاخر معماری ایران»، به موضوع عشایر کوچرو تالش، اختصاص داشت که با همکاری موسسه میراث فردا در ۱۸ تیر ماه و در باغ موزه ی قصر برگزار گردید.
برنامه با نمایش فیلم صیام، ساخته امیر شکرگزار آغاز شد. سخنران اول این نشست، آقای صادق دقتی بود که صحبت های خود را با تشکر از انجمن مفاخر معماری ایران آغاز کرد که با برگزاری این جلسه فرصتی را فراهم آوردند تا نتایج اینگونه پژوهشها در اختیار علاقه مندان قرار گیرد و بحث عشایر به عنوان یکی از موضوعات جدی و حیاتی جامعه ایران مطرح شود.
مدیر پروژهی مطالعاتی عشایر کوچ روی تالش، در ادامه تاریخچهای از قوم تالش و جغرافیای مکانی آن به طور خلاصه بیان کردند. به اعتقاد وی، واژه «تالش» که بیشتر محققان آن را تغییر یافته واژه کادوس یا کادوش به تالوش و یا کادوس به طلیسان و بعد تالشان میدانند، نوعی همریشه پنداری نامانوسی است که سعی دارد به هر صورتی ارتباطی بین این سه واژه ایجاد کند. ادامه ی نوشته

زبانها و گویشهای ایرانی را دریابیم
گویش گورانی گوراجوبی در آستانهی انقراض
.
.
کارشناس ارشد فرهنگ و زبانهای باستانی ایران
.
این مطلب برای اولین بار در فصلنامه فروزش (شماره ششم، تابستان و زمستان ۱۳۹۲) منتشر گردید و با موافقت سردبیر محترم ماهنامه در سایت میراث فردا بازنشر میشود.
.

موقعیت جغرافیایی و قلمرو مکانی گویش گورانی
(گزیدهای از مقدمهی فصلنامه: روستای گوراجوب مرادبیگ به علت ساخت و آبگیری سد زمکان تخلیه شد و به خاطرهها پیوست. با متروک شدن این روستا، زبانی منحصر به فرد نیز در آستانهی انقراض قرار گرفت.
گوراجوب دهستانی است متشکّل از چهار روستا به نامهای «گوراجوب مرادبیگ»، «گوراجوب قشلاق»، «گوراجوب باباکرم» و «گوراجوب زیدعلی» در منطقهی گوران در غرب استان و شهر کرمانشاه و از توابع شهرستان دالاهو، بخش گهواره. گوراجوب از روستاهای به اصطلاح سلطاننشینِ گوران است که بخشی از شناسنامه، مفهوم و تاریخ و فرهنگ گوران را رقم میزند؛ بهویژه گویش گورانی و منحصر به فردِ دو روستای یادشده.) ادامه ی نوشته
موسسهی میراث فردا در سال ۱۳۸۶، به منظور بازشناسی و ثبت و ضبط فرهنگ عشایر کوچروی تالش، طرح مطالعات مردمشناختی گستردهای را آغاز کرد. بعد از مراحل اولیهی کار و سفر اکتشافی به منطقه ( اسفند ماه ۱۳۸۶ )، مطالعات اسنادی در سال ۱۳۸۷ توسط یک گروه پنج نفره انجام گرفت و در سال ۸۸ با اعزام دو گروه پژوهشی، پژوهشهای میدانی و مردمنگاری آغاز شد که تا خرداد ۸۹ به طول انجامید.
از فروردین ۱۳۹۰ نیز کار تولید فیلم «کوچَ کوچ» بر اساس مطالعات میدانی انجام یافته آغاز و پس از ۱۴ مرحله فیلمبرداری در اسفند همان سال پایان یافت.
مقالهی زیر، حاصل پژوهشهای میدانی پژوهشگران موسسه میباشد که در مراحل مختلف کوچ و در کنار یک خانوادهی کوچرو قرار گرفتند، با آنها زندگی کردند، کوچ کردند و حضور آنها به ارتباط عمیق و مشارکت گروه با اعضای خانواده انجامید.
تغذیه در میان عشایر تالش
جلال جعفرپور
چکیده
کوچ، شیوهی معیشتی است که بسیاری از عناصر فرهنگی را در خود حفظ کرده است. بررسی این تحقیق، معیشت عشایر تالش با تکیه بر نوع غذاها، شیوه تهیه و موارد استفاده آنها میباشد. ادامه ی نوشته
تهیه و تنظیم: ثریا لشگری
فیلم مستند «چپاتی»، ساختهی سعید نبی در هفتمین جشنوارهی بینالمللی سینما حقیقت و به مدت ۳۰ دقیقه، در بخش مسابقهی ملی شرکت کرده است.
چپاتی از مجموعهی مستند «نقش بافت» که در گروه مستند شبکه چهار سیما تولید شده، انتخاب شده است.
مستند نقش بافت، رازهای نهفته در تار و پود قالیهای ایران است که به تحلیل ساختاری و عناصری نقشها در میان بافتهای کهن ایران پرداخته است.
رویکرد اصلی در مستند چپاتی، نقش بافتهای اسطورهای ایران در منطقهی زابل است و کارگردان به بهانهی این موضوع، به زندگی روزمرهی چادرنشینان و به خصوص زنان عشایری پرداخته است. ادامه ی نوشته
نمایشگاه عکس مردمنگار، از زندگی مردم کهکیلویه و بویراحمد در فاصلهی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ از ۵ تا ۱۸ آبان در موزهی عکسخانهی شهر برگزار شده بود.
به همین مناسبت گفتگوی حسن غفاری با خبرگزاری میراث فرهنگی در مورد عکاسی مردمنگاری را در اختیار شما قرار میدهیم.
۷۰ عکس، زندگی دهه ۷۰ مردم کهکیلویه و بویر احمد را در عکسخانه شهر روایت کردند. حسن غفاری، عکاس مردمنگاری است که طی سالهای دهه هفتاد با نگاتیو سیاه وسفید این عکسها را تهیه کرده است. او در شاخه عکاسى مردمنگاری فعالیت دارد و معتقد است که از این طریق میتوان ارزشهای تاریخی ادامه ی نوشته
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گردشگری ـ “مصطفی شهریاری” یکی از برگزار کنندگان جشن ایلیار بختیاری در خصوص برگزاری مسابقه اسب سواری عشایر که بعد از ماه رمضان در چغاخور برگزار میشود به CHN گفت: «برگزاری جشن سوارکاری محلی و اجرای موسیقی بومی از جمله برنامههایی است که ایلات بختیاری و قشقایی تیرماه هر سال برگزار میکنند و از آن میتوان به عنوان جشن تیرگان نیز نام برد. البته این جشن امسال به دلیل مصادف شدن با ماه رمضان در تیرماه برگزار نشد و پس از پایان ماه رمضان در چغاخور برگزار میشود.»
به گفته او، هرچند تا سالهای گذشته جشن ایلیار بختیاری با حضور بیش از ۳۰ هزار
ادامه ی نوشته