پرداختن به تعزیه در کتاب «شمر بازی»
حسین دهقانی، نویسندهی کتاب «شمر بازی»، در ۵۶۰ صفحه به بررسی موضوعاتی مانند تعزیه در اروپا، کلیسای قرون وسطا، تاریخچهی تعزیه در ایران و استان بوشهر پرداخته است.
این کتاب، شامل ۱۳۵ عنوان مانند «تعزیه خوان»، «تعزیه گردانی»، «تعزیههای آغازین مسیحیت»، «مکان در تعزیه کلیسایی»، «حکومت صفویه سر آغاز درام مذهبی»، «تعزیه در دوران صفویه»، «مجلس هابیل و قابیل»، «تاریخ تعزیه در بوشهر»، «تعزیهخوانان زن در بوشهر» و «بانوان تعزیهکار در بوشهر» است.
در مقدمهی کتاب «شمربازی» به نقل از «سِر لویس پلی»، شرقشناس انگلیسی که شاهد اجرای تعزیه در ایران بوده، آمده است: «اگر درجهی مهارت یک درامنویس را در تاثیر بر تماشاگران بدانیم، باید گفت که هیچ تراژدیای به عظمت تعزیه نمیرسد.»
همچنین دهقانی در مقدمهی کتاب خود به اهمیت «تعزیه» اشاره کرده و نوشتهاست: «تعزیه، در پیشرفت شعر فارسی و انسجام و زنده کردن موسیقی ایرانی نقش پر رنگی داشته و دارد. اگر تعزیه نبود شاید امروز از دستگاههای عظیم موسیقایی محروم بودیم. با ممنوع شدن موسیقی و نقاشی، این دو هنر برای یافتن مکانی مطمئن، به تعزیه روی آوردند.»
کتاب «شمر بازی» شامل مجموعه مقالات تعزیهی جهان، ایران و بوشهر، نوشتهی حسین دهقانی نویسنده و پژوهشگر استان بوشهر، از سوی نشر آوای علی و با قیمت ۲۰ هزار تومان منتشر شده است.
حسین دهقانی متولد بوشهر است. و از آثار وی میتوان به «تعزیه در بوشهر»، «رمان مرثیه نقده دوز»، «هنر پایدار و هنر ناپایدار در نمایش»، «اشتیاق به خلاقیت التزام به ابداع» اشاره نمود.
منبع خبر: خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)