شروع به کار صفحهی فرهنگ ایلام
منصور منصوری مقدم
استان ایلام یکی از استانهای کشور ایران است که در باختر این کشور و در ناحیهای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفتهاست. مرکز این استان شهر ایلام است. استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایه است.
سرزمین ایلام سابقهی تاریخى بسیار کهن و جزء قدیمى ترین مناطق تاریخى ایران محسوب مى شود. بررسى
و کاوشهاى باستانشناسى و همچنین اظهار نظر محققان این نکته را روشن مى سازد که حدود چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح سکنه این ناحیه از قبایل شکارچى و گله دار بوده اند. به گفته دکتر کریشمن، در حدود چهار هزارسال قبل از میلاد مسیح، اولین حکومت در سرزمینى که اکنون خوزستان، لرستان، پشتکوه و کوههاى بختیارى است، تشکیل گردید. حدود سه قرن پیش از میلاد، حکومت خود مختار والیان در منطقه ایلام و پشتکوه برقرار وقسمتى از پشتکوه، استان لرستان و عراق امروزى را در سلطه خود داشته است.
اگر از تاریخ ایلام جدا شده و پروازی به جغرافیای آن داشته باشیم شاهد این هستیم که ایلام به لحاظ آب و هوایی دارای ویژگیهای خاصی نسبت به دیگر مناطق کشور است؛ به عبارت دیگر، فصول سال در ایلام چنان به هم آمیخته شده اند که نقاط گرمسیری و سردسیری و معتدلش در آغوش هم بوده و از یکدیگر جدا نیستند. در حالی که در مناطق شمالی استان هوا سرد و کوه ها سفیدپوشند؛ هوای گرم و طبیعت بکر و سرسبز مناطق جنوبی استان پذیرای گردشگران و مسافران طبیعت است.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت استان ایلام در سال ۱۳۸۵ برابر با ۵۴۵۷۸۷ نفر بودهاست که از این میان ۲۷۸۵۶۶ نفر مرد و بقیه زن بودهاند. این استان ۱۱۱۵۵۹ خانوار دارد. جمعیت شهرنشین این استان ۳۳۱۲۳۱ نفر است
تقریبا حدود ۹۹٫۹ مردم ایلام مسلمان و شیعه مذهباند. در استان ایلام آثار و ابنیه تاریخى وجود دارد که از جمله آنها مىتوان آثار تاریخى چهار طاق عهد ساسانى، پل بهرام چوبین در عهد ساسانى بر روى رودخانه سیمره، تنگ چوبین یا شکارگاه بهرام چوبین در روستاى ارمو، طاق فرهاد و شیرین، بقایاى شهرهاى قدیمى واقع در دهلران، دره شهر و شیروان و چرداول و… را نام برد.
ساختار اجتماعى استان ایلام همانند بسیارى از نواحى کشور مبتنى بر سه الگوى زیست شهرى، روستایى و عشایرى با ویژگىهاى اجتماعى و فرهنگى متمایز است. استان ایلام یکى از قلمروهاى عشایر کشور به شمار مىرود و حدود ۱۹ ایل و طایفه در این استان وجود دارد که از جمله مىتوان به طوایف بولى، خزل، ارکوازى، بدره، ایوان، شوهان، میش خاص، ملکشاهی و … را برشمرد.
در صفحهی فرهنگ ایلام در وبسایت میراث فردا سعی بر این است که به همه جنبههای زندگی معاصر و تاریخی این پهنه پرداخته شود و تلاش ما آن است که با کمک ایلامیها و علاقمندان این سرزمین صفحهی ایلام را بسیار پر بار کرده و موضوعات و مسائل فرهنگی و اجتماعی این پهنه را در قالب گزارش های مکتوب و تصویری، مقاله های علمی، معرفی کتاب و … به سایر خوانندگان ارائه دهیم. ما از هم اکنون از تمام علاقمندان به همکاری با این صفحه خواهشمندیم مقالات، کارهای تحقیقی و … که مرتبط با موضوعات و مسائل فرهنگی و اجتماعی استان ایلام می باشد به آدرس پستالکترونیکی m.mansuri3@yahoo.com و یا از طریق صفحهی «ارتباط باسایت» واقع در بخش «ما و شما» ارسال نمایند، که پس از دریافت و بررسی مطالب، مطلب ارسالی با نام خود نگارنده بر روی سایت میراث فردا و صفحه فرهنگ ایلام نمایش داده خواهد شد.
شروع مناسبی بود آقای منصوری.
به امید موفقیت شما و دوستانتان در معرفی فرهنگ منطقه ایلام که میدانم به خوبی از عهدهاش برخواهید آمد