معرفی موسسه
موسسه میراث فردا پایگاهی در حوزهی مطالعات مردمشناسی و انسانشناسی ایران و نخستین مرکز مطالعاتی مستقل غیردولتی در حوزههای نامبرده و انسانشناسی تصویری است که با هدف رشد و توسعه علوم اجتماعی و حوزههای میان رشتهای و ترویج و توسعه پژوهشهای میدانی فعالیت خود را از سال ۱۳۷۹ به صورت غیر متمرکز و از سال ۱۳۸۵ به صورت رسمی آغاز کرده است.
این موسسه در سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را از سه موضوع به ۷ موضوع افزایش داد و هم اکنون در حوزههای «پژوهش»، «تولید فیلم»، «انتشارات»، «آموزش»، « برگزاری مجامع»، «برگزاری جشنواره و نمایشگاه» و «موسیقی اقوام» فعالیت مینماید. تمامی فعالیتها با رویکرد فرهنگی و اجتماعی همراه بوده و از بنیان علمی و پژوهشی برخوردارند.
موسسه میراث فردا از بدو تاسیس خود فعالیتهای گستردهای را در جوامع شهری، روستایی و عشایری آغاز کرده است. به طوری که در طول ۷ سال اخیر بیش از ۲۰ طرح پژوهشی به انجام رسیده که برخی از آنها به لحاظ قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی، از پژوهشهای ملی به حساب میآیند.
علاوه بر آن تولید سه فیلم مستند قومپژوهی، برگزاری ۱۴ همایش، برگزاری ۷ دوره آموزش تخصصی در حوزه انسانشناسی تصویری، برگزاری دو نمایشگاه آیینی، انتشار بیش از ۱۵ جلد کتاب، انتشار بیش از ۵۰۰ مطلب علمی در سایت موسسه، گردآوری موسیقیهای محلی و بومی تالش و جنوب کشور و برخی فعالیتهای دیگر را به انجام رسانده است. بخشی از این پروژهها به سفارش سازمانها و مراکز دولتی و بخشی دیگر با سرمایه موسسه انجام گرفته است.
هم اکنون علاوه بر پرسنل رسمی، حدود ۲۰۰ پژوهشگر مردمشناس، پژوهشگر اجتماعی و برخی عوامل هنری به عضویت موسسه درآمده و در طرحهای مختلف بر حسب نیاز با موسسه همکاری مینمایند. هدف نهایی موسسه از انجام فعالیتهای علمی و پژوهشی، علاوه بر رشد و توسعه دانشعلوم اجتماعی و حوزههای میان رشتهای در ایران، ایجاد بستر مناسب جهت تقویت و توسعه موسسه به عنوان نهاد علمی و فرهنگی کشور و ایجاد پایگاهی تخصصی برای حضور و فعالیت دانشجویان، پژوهشگران، فعالان و علاقهمندان حوزههای مردمشناسی انسانشناسی است.
واحدهای موسسه به شرح زیر میباشند:
واحد پژوهش که انجام مطالعات بنیادی و کاربردی در زمینه موضوعات مردمشناسی، انسانشناسی و موضوعات اجتماعی را بر عهده دارد، یکی از ارکان اصلی موسسه به شمار میآید. واحد پژوهش دارای یک هیئت علمی ۵ نفره بوده که ۳ نفر از آنان عضو موسسه و دو نفر خارج از موسسه میباشند.
هم اکنون در این واحد ۳ نفر به طور رسمی مشغول به فعالیت بوده و حدود ۱۷۰ پژوهشگر با این واحد همکاری دارند که به نسبت نیاز هر طرح پژوهشی از آنها دعوت به همکاری میشود. پژوهشگرانی که تمایل به همکاری در طرحهای پژوهشی موسسه را دارند، بعد از ارزیابی علمی و سنجش قابلیتهای فردی، باید قبل از ورود به میدان تحقیق دورههای آموزش مردمنگاری را در موسسه …
واحد فیلمسازی به عنوان یکی از بخشهای انسانشناسی تصویری موسسه، مسئولیت تولید فیلمهای مردمنگاری (توصیفی)، مردمشناسی (شناختی) و مستندهای اجتماعی را بر عهده دارد. این واحد فعالیت خود را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد و در بهمن ماه سال ۱۳۸۷ مجوز خود را از اداره کل واحد سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت نمود. فیلمهای تولید شده در این موسسه بیشتر فیلمهای مردمشناسی بوده که به معرفی فرهنگ جوامع روستایی، عشایری و شهری میپردازند و از بنیان پژوهشی برخوردارند. در کنار آن تولید فیلمهای مستند به صورت مجموعهای یا تک فیلم نیز با رویکردهای فرهنگی ـ اجتماعی ـ تاریخی از برنامههای واحد فیلمسازی است…
واحد عکاسی یکی دیگر از بخشهای انسانشناسی تصویری موسسه است که تهیه و تولید عکسهای اتنوگرافی و مستند اجتماعی را بر عهده دارد. عکسهای اتنوگرافی به هنگام انجام پروژههای مطالعاتی تهیه میشوند. علاوه بر آن در روند تولید فیلم نیز، به هنگام فیلمبرداری یک یا دو دوربین عکاسی به این امر اختصاص مییابند.
به هنگام اجرای پژوهشهای میدانی، پژوهشگران به دوربینهای عکاسی حرفهای تجهیز میشوند و از موضوعات مختلف حوزه مطالعاتی خود عکسبرداری میکننند. قبل از ورود به میدان، آنها یک دوره عکاسی اتنوگرافی سه ماهه را در موسسه زیر نظر اساتید مجرب میگذرانند. برگزاری این دورهها از سال ۱۳۸۸ آغاز شده و تا کنون چهار دوره آموزشی به اتمام رسیده است.
واحد انتشارات موسسه وظیفه چاپ دستاوردهای تالیفی پروژههای مطالعاتی موسسه را بر عهده دارد. افزون بر آن چاپ برخی از پژوهشهای خاص، پایاننامههای برتر و تالیفات مهم تخصصی حوزه مردمشناسی و انسانشناسی، از فعالیتهای واحد انتشارات به شمار میرود.
واحد انتشارات در سال ۱۳۸۶ مجوز خود را از اداره کل کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحت عنوان دریافت نمود. این واحد تا کنون ۱۶ جلد کتاب را منتشر نموده که دو مورد آن مربوط به تالیفات تخصصی، ۱۳ مورد مربوط به پروژههای مطالعاتی و یک مورد مربوط به آثار پژوهشگران مستقل میباشد که هر ۱۶ جلد در حوزه مردمشناسی و انسانشناسی قرار دارند…
واحد فرهنگی هنری یکی از ارکان اصلی موسسه میباشد که مسئولیت برگزاری جشنواره، سیمینار، همایش و نمایشگاه را با موضوعات علمی در حوزه مردمشناسی، انسانشناسی و حوزههای میان رشتهای بر عهده دارد. از آنجایی که این نوع فعالیتها معمولا از یکسو دارای ابعاد علمی و از سوی دیگر دارای ابعاد هنری میباشند، بدین منظور واحد مستقلی تحت عنوان « واحد فرهنگی هنری » در موسسه میراث فردا از سال ۱۳۸۶ راه اندازی گردید تا انجام این فعالیتها را بر عهده گیرد.
در برگزاری جشنواره، سیمینار، همایش و نمایشگاه جدا از واحد فرهنگی هنری، بر حسب نوع موضوع، برخی از واحدهای موسسه نیز مشارکت می نمایند…
موسسه میراث فردا با هدف رشد و تقویت انسانشناسی تصویری و همچنین توسعه دانش مردمشناسی و انسانشناسی در ایران، از سال ۱۳۸۸ با راه اندازی واحد آموزش، اقدام به برگزاری دورههای آموزشی در سطوح مختلف برای دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان رشتههای علوم اجتماعی و حوزههای میان رشتهای نمود.
این واحد آموزشی تا کنون چهار دوره عکاسی مردمنگاری، یک دوره تخصصی فیلمسازی مردمشناسی، یک دوره فیلمبرداری، دو دوره مردمنگاری و یک دوره اسطوره شناسی را برگزار کرده است. در این میان دورههای عکاسی مردمنگاری و فیلمسازی مردمشناسی که برای اولین بار در ایران برگزار میشد و مردمشناسان و انسانشناسان را با شیوههای تولید عکس و فیلم …
به منظور ایجاد تعامل، همکاری، تبادل اطلاعات با مراکز علمی، دانشگاهی، فرهنگی، هنری و دیگر مراکز همسو و همچنین به منظور معرفی فعالیتهای موسسه و رشد تقویت مردمشناسی در ایران، موسسه میراث فردا از نخستین سالهای تاسیس خود واحد روابط عمومی و اطلاع رسانی را دایر نمود. هم اکنون در این واحد سه نفر به صورت دائمی فعالیت مینمایند و سرکار خانم طاهره متولی سرپرستی آن را بر عهده دارد. واحد روابط عمومی و اطلاعرسانی فعالیتهای خود را در سه بخش پایگاه اینترنتی، خبرگزاری و روابط عمومی متمرکز نموده است.
سایت موسسه میراث فردا به آدرس www.mirasfarda.org که در سال ۱۳۸۵ راهاندازی شد، یکی از مهمترین پایگاههای علمی و فرهنگی کشور در…