واحد آموزش

موسسه میراث فردا با هدف رشد و تقویت انسان‌شناسی تصویری و همچنین توسعه دانش مردم‌شناسی و انسان‌شناسی در ایران، از سال ۱۳۸۸ با راه‌ اندازی واحد آموزش، اقدام به برگزاری دوره‌های آموزشی در سطوح مختلف برای دانشجویان، پژوهش‌گران و علاقه‌مندان رشته‌های علوم اجتماعی و حوزه‌های میان‌ رشته‌ای نمود.

این واحد آموزشی تا کنون چهار دوره عکاسی مردم‌نگاری، یک دوره تخصصی فیلمسازی مردم‌شناسی، یک دوره فیلمبرداری، دو دوره مردم‌نگاری و یک دوره اسطوره شناسی را برگزار کرده است. در این میان دوره‌های عکاسی مردم‌نگاری و فیلمسازی مردم‌شناسی که برای اولین بار در ایران برگزار می‌شد و مردم‌شناسان و انسان‌شناسان را با شیوه‌های تولید عکس و فیلم‌ مردم‌نگاری آشنا می‌ساخت، بسیار حایز اهمیت بود.

در دوره‌های آموزش مردم‌نگاری، دانش‌آموختگان به صورت عملی با شیوه‌های پژوهش میدانی آشنا می‌شوند. پژوهش‌های مردم‌نگاری بیش از سه دهه است که در ایران به بوته فراموشی سپرده شده و در این رهگذر تنها برخی پژوهش‌های دانشجویی نیم نگاهی کوتاه به آن داشته‌اند. پژوهش‌های میدانی در دانشگاه‌ها و مراکز و موسسات علمی و پژوهشی چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد. وجود منابع اینترنتی و منابع اسنادی کار را برای پژوهش‌گران آسان نموده و پژوهش‌های میدانی به دلیل شرایط سخت پژوهش، طولانی بودن آن، هزینه‌های پژوهش، دور بودن از محل زندگی، و … چندان مورد استقبال قرار نمی‌گیرد. به همین دلیل، پژوهش‌های خانگی جای پژوهش‌های میدانی را گرفته و پژوهش‌های شهری نه به دلیل ضرورت که به دلیل نزدیکی به محل زندگی پژوهش‌گر، جای پژوهش در مناطق دور دست را پر کرده است. همین امر سبب شده تا اغلب پژوهش‌گران و فارغ‌التحصیلان رشته‌های مردم‌شناسی و انسان‌شناسی حتی در سطوح بالا نیز، از تجربه عینی و عملی مردم‌نگاری که ره‌آورد آن شناخت عمیق جوامع و پدیده‌های فرهنگی است، بی بهره بمانند و دانش مردم‌شناسی در نزد آنان بیشتر در جایگاه نظری تبلور یابد.

 

« دوره‌های آموزشی »

 

دوره‌های آموزش ‌عکاسی مردم‌نگار در دوره‌های عکاسی مردم‌نگار که برای اولین بار در ایران برگزار می‌شود، پژوهش‌گران (مردم‌شناسان و انسان‌شناسان) موسسه با شیوه‌های تولید عکس مردم‌نگاری آشنا می‌شوند. عکس و فیلم مردم‌نگاری نوعی پژوهش تصویری است و در حوزه مطالعات انسان‌شناسی تصویری قرار می‌گیرند.عکاسی مردم‌نگاری در دو بخش «تکنیک و فنون عکاسی» و «روش‌ها و ویژگی‌های عکاسی مردم‌نگار» به پژوهش‌گران ارائه می‌شود. در بخش نخست که با رویکرد عکاسی مستند اجتماعی همراه است، پژوهش‌گران به صورت کارگاهی با دانش نظری و عملی عکاسی در ۱۲ جلسه آشنا می‌شوند. در این جلسات، مباحثی چون تاریخچه عکاسی (پیدایش و تکوین)، شناخت دوربین (از آنالوگ تا دیجیتال)، لنز ـ نور ـ سرعت ـ عمق میدان، کادر‌بندی، ترکیب‌بندی، نور و نور پردازی، رنگ، کلوین و کیفیت تصویر، سبک‌های عکاسی، نگاه در عکاسی و برخی مباحث مهم دیگران ارائه می‌گردند و متناسب با هر مبحث، پژوهش‌گران عکس‌هایی را تهیه و در جلسه بعدی مورد بررسی قرار می‌هند…

 

آموزش فیلمسازی مردم‌شناسیاز آنجایی که تولید فیلم‌های مردم‌نگاری، یکی از شاخه‌های انسان‌شناسی تصویری است و به عنوان یک حوزه میان‌رشته‌ای (مردم‌شناسی و سینما) شناخته می‌شود، عوامل تولید این فیلم‌ها باید به هر دو دانش مردم‌شناسی و سینما آگاهی داشته باشند. مستندسازان به دلیل عدم‌ آشنایی با دانش مردم‌شناسی و مردم‌شناسان به دلیل عدم آگاهی از دانش سینمایی، در تولید این فیلم‌ها موفق و کارآمد نیستند. فیلم‌های مردم‌نگار از فیلم‌های علمی و پژوهشی بوده و اغلب کاربرد تحقیقاتی دارند. موسسه فرهنگی هنری میراث فردا که طبق اساسنامه و مجوز معاونت سینمایی، تولید فیلم‌های مردم‌نگار و مستند را در برنامه فعالیت‌های خود دارد، برای تولید این فیلم‌ها به افراد متخصص و آشنا به هر دو حوزه مردم‌شناسی و سینما دارد. به همین خاطر با برگزاری دوره فیلمسازی مردم‌شناسی به عوامل خود، که گروهی از مردم‌شناسان می‌باشند، تولید این نوع از فیلم‌های مستند را به صورت علمی و تخصصی دنبال می‌کند…